Proje ile İstanbul’un kaybolmaya yüz tutmuş Geleneksel Sanat ve Zanaat (GSZ) dallarındaki ustalığın devamlılığı sağlanarak risk altındaki kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunulacaktır. Tarihi yapılarda mevcut GSZ eserlerini oluşturan isçiliklerin günümüz restorasyon ve konservasyon çalışmalarında bilinir ve uygulanabilir olması yapıların özgünlüklerinin korunması açısından son derece önemlidir.

Koruma çalışmalarında geleneksel uygulamaların ve GSZ ustalarının yokluğu gün geçtikçe daha çok hissedilmektedir. Buna karşın, yeni neslin GSZ dallarına ilgi duymasını sağlayacak kanallar da yetersiz olarak değerlendirilebilir. Bu kapsamda, İstanbul özelinde faaliyet gösteren mevcut GSZ erbabının envanteri oluşturulacak ve GSZ'ın sürdürülebilirliğini sağlayacak yeni nesiller ustalar tarafından eğitilecektir. Kültürel mirası koruma bilinci kazandırırken meslek edindirmeyi amaçlayan eğitimler farklı baslıklarda atölye ortamında uygulamalı olarak sürdürülecek, böylece katılımcılar eğitim sonunda koruma çalışmalarında aktif rol alabilecektir. Bu sayede UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İstanbul’un kültürel mirasının usta ellerde nesiller boyunca özgünlüğünü koruyarak yasamasına katkı sağlanacaktır. Eğitimlerin yanı sıra oluşturulan envanter Geleneksel Sanatkar-Zanaatkar Veri Tabanı'na aktarılacak, bu sayede GSZ erbabının görünürlüğü artırılarak ve örgütlenmesi için imkan yaratılarak ekonomik sürdürülebilirliği de sağlanacaktır. Ayrıca, proje kapsamında İstanbul’daki tarihi yapılarda karşılaşılan GSZ eserlerinin malzeme özelliklerinin analizi ile restorasyon ve konservasyon çalışmalarında kullanılabilecek onarım malzemelerinin önerilmesine dair çalışmalar yürütülecektir. Bu amaçla, analiz laboratuvarı kurulacak, dijital ve kolay ulaşılabilir bilgi bankası oluşturulacaktır. Böylece geleneksel malzeme verilerine ulaşım kolaylaşacaktır.

Proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerin tamamı, İSTKA desteğiyle 2014 yılında FSMVÜ bünyesinde kurulmuş olan Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM)'ın bünyesinde organize edilerek akademik bilgi ile GSZ erbabının tecrübe paylaşımını esas alacak bir yapı kurulacaktır. Bu sayede, geçmişteki "LONCA" yapısının etik kuralları, kalite kontrolü ve insan yetiştirme geleneği KURAM sorumluluğu altında kurumsal olarak yeniden canlandırılacaktır. Bu sebeple projeye, tarihteki lonca yapısına da atıfla "KURAM LONCA: İstanbul Geleneksel Sanat ve Zanaat Atölyeleri" ismi verilmiştir.